ربات جراح سینا، مدل فِلِکس، دستاورد همکاری مشترک استادیارطراحی صنعتی پردیس هنرهای زیبا با گروهی از متخصصین دانشگاه علوم پزشکی تهران درششمین نمایشگاه تجهیزات ساخت ایران رونمایی شد.

مدل جدید سامانه جراحی رباتیک سینا به نام « فِلِکس »، حاصل همکاری استادیارطراحی صنعتی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران دربخش طراحی صنعتی این پروژه و استادیار مرکز تحقیقات فناوریهای بیومدیکال ورباتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران دربخش طراحی رباتیک و اجرای این پروژه درطی دوسال اخیر می باشد.

دکترنسرین مقدم استادیار طراحی صنعتی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران و مدیرپروژه دربخش طراحی صنعتی، با همکاری دکترعلیرضا میرباقری استادیاردانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات فناوریهای بیومدیکال و رباتیک، ازسال 1395 پروژه طراحی صنعتی ربات جراحی سینا مدل فِلِکس را آغازکردند و پس از دوسال، درششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران که سوم دی ماه 97 درمحل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار شد از آن رونمایی شد.

سامانه جراحی رباتیک سینا مدل فِلِکس که حاصل تلاش 15 ساله متخصصین دانشگاه علوم پزشکی تهران در مرکز تحقیقات فناوریهای بیومدیکال و رباتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد، می تواند در انواع عمل های آموزشی جراحی (مدلهای حیوانی) در حفره شکمی و قفسه سینه حتی از راه دور مورد استفاده قرار گیرد. این سامانه از دو بخش اصلی: 1- کنسول جراحی از راه دور و 2- ربات‌های جراح مستقر بر بالین بیمار ( شامل اسلیوها و روبولنز) تشکیل شده است.

معرفی ربات جراح سینا

سامانه جراحی رباتیک سینا مدل فِلِکس می تواند در انواع عمل های آموزشی جراحی (مدلهای حیوانی) در حفره شکمی و قفسه سینه حتی از راه دور مورد استفاده قرار گیرد. این سامانه از دو بخش اصلی: 1- کنسول جراحی از راه دور و 2- ربات‌های جراح مستقر بر بالین بیمار ( شامل اسلیوها و روبولنز) تشکیل شده است. دسته های موجود در کنسول جراحی حرکات دستان جراح را ثبت و همزمان رباتهای جراح بر بالین بیمار، همان حرکات را در بدن بیمار به اجرا در می آورند. ارتباط بین ربات‌های راهبر در کنسول جراحی با ربات‌های پیرو بر بالین بیمار از طریق اینترنت میسر شده است و لذا عمل جراحی می تواند در دورترین نقاط کشور یا حتی بر روی یک ناو اقیانوس پیما از راه دور کنترل و انجام شود. سامانه جراحی رباتیک سینا با موفقیت در آزمون‌های فنی و حیوانی اولیه تست شده و قرار است نمونه های جدید ان در مراکز آموزشی بیمارستانهای سینا و شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران به منظور آموزش روشهای جراحی رباتیک روی مدلهای حیوانی مورد بهره برداری قرار گیرند.

قابلیتهای منحصربه فرد و مزیتهای رقابتی این ربات در مقابل نمونه خارجی عبارتند از:

• قابلیت بازخورد و انتقال حس لامسه از محل عمل به دستان جراح
  • قابلیت اتصال به یک سمت یا هر دو سمت تخت جراحی (بسته به نوع عمل) و حرکت همراه با تخت جراحی و بیمار حین عمل
  • قابلیت استفاده از ابزارهای متداول جراحی و عدم نیاز به ابزارهای مصرفی خاص و گران قیمت
  • قابلیت تغییر حالت استفاده توسط جراح از نشسته به ایستاده و بالعکس حین عمل جراحی
  • عدم نیاز به هزینه های گزاف تعمیر و نگهداری سالیانه در مقایسه با نمونه ی خارجی
  • قیمت رقابتی کمتر از نصف تنها رقیب آمریکایی