سخنرانی وزیر راه و شهرسازی در پردیس هنرهای زیبا

نشست بازخوانی تجربه توسعه مدرن در ایران معاصر در آیینه فرهنگ و تمدن ایران شهری، با سخنرانی آقای دکتر آخوندی، وزیر محترم راه و شهر سازی و با حضور دکتر نیلی، ریاست محترم دانشگاه تهران و همچنین  استقبال گسترده استادان، صاحب نظران این حوزه و دانشجویان، عصر روز سه شنبه 8 اسفند در سالن شهید آوینی برگزار شد.

در ابتدای نشست دکتر حیدری رئیس پردیس هنرهای زیبا ضمن خوش آمد گویی به مهمانان گفت: از میان جمیع جهاتی که باعث خوشحالی من در این نشست است، دو جهت بسیار حائز اهمیت است.یکی اینکه فضای دانشگاهها در دنیا و چند سالی است در کشورمان تغییر کرده و کلاس دیگر آن فضای محدود گذشته نیست. آنچنان که معلم دیگر آن معلمی نیست که سر کلاس حاضر می شود و درس می دهد، بلکه ابعاد کلاس  وسیع شده و معلم ها هم به عدد انسانهایی که در کره زمین هستند افزایش یافته اند. در این راستاست که ما سلسله بحث هایی را برگزار می کنیم.

جهت دوم اینکه یکی از مشکلاتی که من تصور می کنم در مملکت وجود دارد اینست که طیفی از مسئولین ما اقوال مختلف را می شنوند و سپس یکی را بر می گزینند. اگرچه این کلام قرآن است و ما به آن اعتقاد داریم ولی  برای عام مردم است و کسی که مسئول می شود باید خودش نیز صاحب قول و نظر باشد مسئول امروز ما اگر صاحب نظر و ایده در جهاتی نباشد کار به خوبی پیش نمی رود. خوشحالی من از این جهت است که آقای دکتر آخوندی جزو مسئولینی هستند که صاحب نظر بوده و امروز انشاءاله یک موضوع کلیدی را بیان می کنند.

دکتر آخوندی سمینار خود را با گرامیداشت یاد و خاطره جانباختگان سانحه هوایی یاسوج آغاز کرد ودر ادامه با تاکید بر اینکه  مبنای نظریه ما علوم مدرن است و مسائل را با تطابق بر علوم مدرن مورد ارزیابی قرار خواهیم داد گفت: بر این اساس حدود دوسال است که در وزارتخانه بحث در مورد فرهنگ ایران شهری را آغاز کرده ایم با این هدف که چگونه می توان با طرح این موضوع یک مبنایی را در ایران بنیانگذاری کنیم که به یک اجماع نسبی نزدیک تر باشد و بتواند بر این تعارض های درونی ایران غلبه کند. بنظر من بحث ایران شهر می تواند مبنای یک بحث نظام مند در تمام ایران باشد و شخصا خوشحالم که پس از برگزاری بیست وهشت جلسه، همچنان مورد پیگیری قرار می گیرد و به فراموشی سپرده نشده است.

این عضو محترم هیأت علمی دانشگاه گفت: امروز می خواهم وضعیت موجود ایران از جنبه های عملی و مشخصا از منظر اقتصادی و سیاسی را بر اساس نظریه ساختاریابی گیدنز، جامعه شناس معروف انگلیسی، در آینه ایران شهر قرار دهم که شاید این خود نیز یک بحث جدید باشد چرا که معمولا هر وقت از ایران شهر صحبت شده، عمدتا از جنبه های هویتی و فرهنگی بحث شده که امروز به جنبه های عملی این نظریه نیز در دو بخش خواهیم پرداخت. بخش اول خود نظریه و بخش دوم تطابق شرایط ایران با این نظریه  است. ایشان محدودیت های این نظریه را مطرح و جنبه هایی از آنرا بسط دادند، گرچه اشاره داشتند که  بسط یک نظریه کار بسیار دشواری است  و به همین جهت اظهار علاقه کردند که دوستانی که در این جلسه هستند با بازخوردهای آن کمک کنند تا بتوانیم کاستی های این نظریه را بشناسیم و به پیش برویم.

وی گفت: نقطه کانونی نظریه ساختاریابی اینست که کنش گر در ساختار جامعه، در روابط متقابل با یکدیگر هستند و ساختار تحت تاثیر اقدامات کنش گر، تغییر می کند و وقتی ساختار تغییر کرد موقعیت کنش گر نسبت به ساختار عوض شده و مجددا تحت تاثیر کنش هدفمند، کنش گر مجددا تغییر در ساختار ایجاد می کند.

بنابراین نظریه ساختاریابی، نظریه تبیین حرکت مداوم جوامع است و مفهومش اینست که ما محدود به هیچ ساختاری نیستیم که تصور کنیم چون در یک ساختار ایران زندگی می کنیم، بنابر این کاری برای تغییر آن نمی توانیم انجام دهیم و این نکته بسیار مهمی است که ما می خواهیم رابطه متغیر یا کنش گر را با ساختار در ایران مورد بررسی قرار دهیم.

وی بحث خود را با تشریح کامل  این نکته که هستی ایران در گذر تاریخ چه تغییری پیدا کرده با ذکر مثالهای متعددی به پایان رساند و ابراز امید واری کرد که با انجام این نشست ها بتوان با بازخوانی فرآیند ها ، به اقدامات موثر تری دست یافت.

در ادامه نشست، میزگرد پرسش و پاسخ برگزار شد و ایشان به پرسشهای استادان دانشگاه پاسخ گفتند.