اخبار و اطلاعیه ها اخبار و اطلاعیه ها

سفر اساتید و دانشجویان شهرسازی کشورهای آلمان، مراکش و ترکیه به ایران، 7-3 مهر 95

سفر اساتید و دانشجویان شهرسازی کشورهای آلمان، مراکش و ترکیه به ایران، 7-3 مهر 95


در هفته نخست مهرماه 1395 بر اساس برنامه «Mahalle Meets Stadtquartier» اساتید و دانشجویان دوره دکتری کشورهای آلمان، مراکش و ترکیه با حضور در دانشکده شهرسازی پردیس هنرهای زیبا به ارائه مقالات و یافته‌های خود پیرامون موضوع محله با توجه به تجربیات کشورهای مطبوع خود پرداختند. در این دوره یک هفته‌ای اساتید و دانشجویان دوره دکتری چهار کشور آلمان، مراکش، ترکیه و ایران علاوه بر نشست‌های مختلف و تبادل اطلاعات در زمینه محله، از شهر اصفهان نیز بازدید نمودند.

برنامه بین‌المللی Mahalle Meets Stadtquartier توسط دانشگاه فنی برلین (Berlin UT) و واحد هبیتات سازمان ملل متحد (UN Habitat Unit) و با همکاری دانشگاه تهران، دانشگاه معمار سینان استانبول ترکیه و انستیتو برنامه‌ریزی شهری رباط مراکش انجام‌شده که در این برنامه 28 دانشجوی دکتری از چهار کشور مذکور شرکت داشته‌اند. این برنامه به دنبال فراهم کردن بستری برای تبادل علمی در سطح بین‌المللی در زمینه علوم شهری با تمرکز بر «محله‌های شهر» است و شامل بررسی و تحلیل شباهت‌ها، تفاوت‌ها و عوامل فرهنگ و سنن مرتبط با محله در ساختاری کالبدی اجتماعی و فرهنگی می‌شود.

در این برنامه که با سرپرستی آقای دکتر نوریان دانشیار دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران و با همکاری پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران و قطب علمی شهرسازی و توسعه شهری پایدار برگزار گردید، بازدید از محله‌های مختلف شهر تهران به منظور ارائه تصویری از وضعیت و رویکردهای مختلف به موضوع محله، نحوه استقرار و برنامه‌ریزی آن در شهر و تأثیرات توسعه‌ای محلات در سطح شهری در دستور کار قرار گرفت.

در روز نخست به‌منظور آشنایی با ساختار فضایی شهر تهران و محله‌های آن رصدخانه شهر تهران با مسئولیت سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران در اراضی برج میلاد مورد بازدید قرار گرفت. در رصدخانه شهر تهران با استفاده از فناوری‌های جدید وضعیت موجود کل شهر و همچنین اطلاعات و تحلیل‌های مربوط به محله‌های مختلف بر روی ماکت شهر تهران نمایش داده می‌شود. بدین ترتیب در جلسه مذکور نقشه‌های مختلفی ازجمله: سیر تحول و توسعه شهر تهران، سازمان فضایی، استخوان‌بندی، نقشه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهر جهت درک بهتر شهر تهران برای حضار ارائه گردید. همچنین نقشه‌های تحلیلی کیفیت زندگی در سطح محلات به‌صورت ذهنی و عینی، نقشه تاب‌آوری شهری و شاخص‌های توسعه پایدار که توسط استاد دانشگاه تهران دکتر اسفندیار زبردست تهیه‌شده بود، ارائه گردید.

  

 

بازدید از رصدخانه شهر تهران واقع در اراضی برج میلاد

پس از صرف ناهار در بعدازظهر بافت تاریخی تهران و محدوده بازار و محله عودلاجان به عنوان هسته اولیه شهر تهران مورد بازدید قرار گرفت.

در روز دوم دکتر محمدمهدی عزیزی رییس پردیس هنرهای زیبا در ابتدا ضمن معرفی دانشگاه تهران، پردیس هنرهای زیبا و نظام آموزشی دانشکده شهرسازی و معماری، با توجه به موضوع گردهمایی پیرامون محله، پژوهشی در زمینه «محله های شهری ساخته شده در گذار، تجربه افزایش تراکم در تهران» ارائه نمودند. پس از آن پژوهشگران و دانشجویان در محل سالن قضاوت دکتری پردیس هنرهای زیبا نتایج مطالعات خود را در طول زمان یک سال مطرح نمودند.

  

ارائه اساتید و دانشجویان درباره تجربیات کشورهای مختلف پیرامون مفهوم محله

در بعد از ظهر روز یکشنبه پس از صرف ناهار، به منظور آشنایی با نوسازی محلات ناکارآمد شهری، از بافت و روند نوسازی محله خوب­بخت با هماهنگی آقای علی‌اکبری مدیر مرکز فرهنگی محله، بازدید شد. پیش از بازدید دکتر عندلیب گزارشی از تجربه نوسازی محله خوب­بخت منطقه 15 شهرداری تهران ارائه نمودند.

سخنرانی دکتر عندلیب پیرامون تجربه نوسازی محله خوب­بخت

بازدید از محله خوب­بخت تهران و تجربه نوسازی بافت محله

روز سوم پس از ارائه‌های دانشجویان، به‌منظور آشنایی با محلات برنامه‌ریزی‌شده، شهرک غرب (به عنوان نمونه­ای از شهرک طراحی‌شده) و منطقه 22 شهرداری تهران به‌عنوان آخرین مرحله از روند توسعه شهر تهران مورد بازدید قرار گرفت.

بازدید از اراضی و ساخت و سازهای اطراف دریاچه چیتگر در منطقه 22 تهران

در روز چهارم پس از ارائه جمعی گروه­های مختلف آلمانی، ترکیه‌ای، مراکشی و ایرانی پیرامون مفهوم محله و تجربیات هر کشور، موزه فرش و منطقه تپه‌های عباس‌آباد به‌عنوان مرکز نوین و تفریحی شهر تهران مورد بازدید قرار گرفت.

پس از بازدید از محله‌های مختلف شهر تهران برای آشنایی باتجربه تاریخی ایران پیرامون شهرسازی و معماری ایران گروه با سفر به اصفهان و بازدید از مناطق مختلف شهر اصفهان، شامل محدوده مرکزی شهر، میدان امام و محله جویبار از نزدیک با مفهوم محله درگذر تاریخ آشنا شدند و در این شهر سفر خود را به پایان رساندند.

بازدید از محله جلفا و میدان نقش جهان در اصفهان