نمایشگاه بین المللی هنر و فضای مابین، ایران-ژاپن (سفر در جاده ابریشم)

15 01 2025 05:33

News Code : 42589549

View Count : 121

دانشکده معماری دانشکدگان هنرهای زیبا دانشگاه تهران نمایشگاه بین‌المللی «هنر و فضای مابین، ایران-ژاپن (سفر در جاده ابریشم)» را از تاریخ ۱۸ دی تا ۱۸ بهمن ۱۴۰۳، از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۷:۰۰ در محل باغ موزه نگارستان برگزار می‌کند. دبیر علمی و اجرایی این رویداد دکتر الهام اندرودی، دانشیار و عضو هیئت علمی دانشکده معماری، و رئیس نمایشگاه دکتر سید یحیی اسلامی، استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده معماری هستند. تهیه‌کنندگان این برنامه پروفسور ری ایچی میاکه (بنیاد آرکی دپات)، مهندس آرش سهرابی، و مهندس صمد دهقان (مؤسسه مقاوم‌سازی لرزه‌ای ایران) بوده و با حمایت سفارت ژاپن در ایران و انجمن‌ها و نهادهای ژاپنی و ایرانی از جمله مشاور بین الملل دانشکدگان هنرهای زیبا، انجمن علمی مطالعات معماری ایران، انجمن علمی مرمت، و انجمن علمی معمار برگزار می‌شود.

آیین افتتاحیه نمایشگاه در تاریخ ۲۰ دی‌ماه ۱۴۰۳ در تالار روح‌الامین باغ موزه نگارستان برگزار شد. ابتدا دکتر منتظر ظهوری، مشاور موزه‌ها و فضاهای فرهنگی دانشگاه تهران، با خوش‌آمدگویی به مهمانان، بر گسترش فعالیت‌های نمایشگاهی و بین‌موزه‌ای میان دانشگاه تهران و دیگر کشورها تأکید کردند.

سپس دکتر سید یحیی اسلامی، با اشاره به نیم دهه ارتباط علمی میان ایران و ژاپن، این نمایشگاه را حاصل رویدادهای علمی مختلفی از جمله سمپوزیوم هنر و بعد چهارم (1397)،  و دو سمپوزیوم هنر و فضای مابین (1401-1403) دانست.

سپس دکتر سید حسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران، نیز با تأکید بر قدمت روابط ایران و ژاپن و اهمیت باغ موزه نگارستان، نقش دانشکده معماری و دانشکدگان هنرهای زیبا را در ارتقای فرهنگی و هنری ایران برجسته کردند. در ادامه، دکتر الهام امین زاده، معاون روابط بین‌الملل دانشگاه تهران، بر سابقه علمی میان دو کشور و ضرورت تقویت همکاری‌های پژوهشی تأکید نمودند.

جناب آقای تاماکی تسوکادا سفیر محترم ژاپن، سخنران افتخاری، نیز ضمن قدردانی از برگزارکنندگان، بر اهمیت روابط فرهنگی و تأثیر نمایشگاه در گسترش تبادل علمی و آموزشی میان دو کشور ایران و ژاپن تأکید کردند.

سخنرانی‌های تخصصی با صحبت‌های پروفسور ری ایچی میاکه آغاز شد که به همکاری پنج‌ساله دانشکده معماری با دانشگاه‌های ژاپن اشاره کردند. دکتر اندرودی نیز ضمن تشکر از حامیان نمایشگاه، اینستالیشن‌های نمایشگاه را برگرفته از فرهنگ ژاپن و مشابه مفاهیم معماری ایرانی معرفی کردند. از جمله این مفاهیم «بهشت»، «روشنایی»، «جاده»، «پل»، «خانه»، «چایخانه ژاپنی»، و «گره» بود.

اوج برنامه بازدید از ردیف بیش از ۳۰۰ کوزه چیده شده به‌صورت خطی نماد جاده ابریشم، طراحی‌شده توسط ریو نیشی زاوا، برندۀ جایزۀ پریتزکر 2010 در محیط باغ و حوض موزه بود که مفهوم «تهی» را در فرهنگ ایران و ژاپن به نمایش گذاشت.