درباره گروه هنرهای نمایشی
گروه هنرهای نمایشی
مدیر گروه رشته هنرهای نمایشی |
| مریم دادخواه تهرانی مرتبه علمی: استادیار رشته تحصیلی: Email:maryam.dadkhah@ut.ac.ir |
گروه تئاتر فعالیت آموزشی خود را در سال تحصیلی 45ـ1344 با پذیرش 27 دانشجو در گرایشهای مختلف برای دوره لیسانس تئاتر (و سینما و تلویزیون) آغاز کرد. هدف از تأسیس این گروه بیشتر تربیت هنرمندان تئاتر بوده که به نوعی بتوانند وظایفِ کارگردانی و نمایشنامهنویسی را آموزش ببینند. چارچوب تعلیماتی هنرهای تئاتری به شیوهای تنظیم شده بود که طی دوره چهارساله در دو نوع آموزش نظری و عملی فعالیت داشته باشد. قسمت نظری، به تربیت نویسندگی درام و منتقد تئاتری میپرداخت و قسمت عملی به تربیت هنرپیشه، کارگردان و مدیر تئاتر توجه داشت. در ارایه تعلیمات تا حدی نیز سعی گردیده بود به ادبیات و فرهنگ ایران باستان توجه شود، فرا گرفتن زبانهای خارجی (انگلیسی و فرانسه) به منظور آشنایی با آثار و ادبیات غرب ضروری بود. هدف دوره کارشناسی هنرهای نمایشی تامین افراد متخصص و هنرمند در این رشته است، به نحوی که قادر باشند نیازهای روزافزون جامعه در زمینههای مختلف مربوط به نمایش را پاسخگو باشند. فارغالتحصیلان این رشته به عنوان گروهی از هنرمندان جامعه وظیفه مفاهیم فرهنگی را با بیانی هنری عهدهدار میباشند. این فارغالتحصیلان توانایی انجام کلیه امور مربوط به نمایش، اعم نویسندگی، کارگردانی، بازیگری، دکورسازی و صحنهآرایی و نمایش عروسکی را متناسب با گرایش خود دارا بوده و میتوانند جذب مراکز هنری و آموزشی گردند.در سال 1335 هـ .ش برای نخستین بار دانشکدة ادبیات دانشگاه تهران از یک استاد و کارگردان آمریکایی به نام «فرانک دیویدسون» برای تدریس نمایش دعوت کرد. در این کلاس غیر از دانشجویان دانشگاه، اشخاص علاقمند متفرقه هم میتوانستند پس از یک آزمون مقدماتی، شرکت نمایند. دروس موردنظر شامل بازیگری، کارگردانی، سبکهای نمایش، آرایش چهره، صحنهآرایی و لباس، نمایشنامهنویسی و انتقاد نمایش بودند. از سوی دانشکده ادبیات به قبول شدگان در امتحانات پایانی، گواهینامهای به امضای رئیس دانشکده و استاد مربوطه «دیویدسون» ارایه میشد.
در سال 1336 هـ .ش، پروفسور جرج کوئینبی، استاد «دانشگاه مین»، از سوی مؤسسة «فولبرایت» برای تدریس در یک سال تحصیلی به ایران دعوت شد. رشتة نمایش در سیام آذرماه 1345 به طور رسمی به دانشکده هنرهای زیبا پیوست و بدین ترتیب تمام فعالیتهای نمایش در این دانشکده متمرکز شد.
برنامههای رشتههای نمایشی در سال 1344 در شورای دانشگاه تصویب و در سال 1345 مورد تایید نهایی قرار گرفت. از سال 1344 از میان داوطلبان شرکت در امتحانات ورودی، که اغلب از دیپلمههای هنرستان هنرپیشگی، ادبی، ریاضی، طبیعی و از اقشار مختلف بودند، گزینش و انتخاب شدند.
دوره کارشناسیارشد ادبیات نمایشی نیز از جمله دورههای آموزشی دانشکده هنرهای زیبا است که در سال تأسیس شد، هدف آن ارتقای سطح علمی و بینش هنری و توان نویسندگی شرکتکنندگان در زمینه ادبیات نمایشی، رشد خلاقیتهای ادبی و هنری متناسب با فرهنگ و ارزشهای اسلامی است. با توجه به اینکه بنیاد و اساس فعالیتهای نمایشی از جمله نمایش (تئاتر) و سینما را متون نمایشی (نمایشنامه و فیلمنامه) تشکیل میدهند و ضرورت وجود نیروهای متخصص و کارآمد در این زمینهها کاملاً احساس میشود لذا انتظار بر این است با اجرای این دوره حوزههای آموزشی و همچنین محافل حرفهای تقویت شوند. فارغالتحصیلان رشته کارشناسیارشد ادبیات نمایشی علاوه بر حضور مؤثر دربازار کار خصوصی و صنایع فیلمسازی و صحنههای نمایشی میتوانند در فعالیتهای حرفهای، آموزشی و مشاوره در بخشهای مختلف دولتی نیز شرکت نمایند. در سال 1344 به سرپرستی دکتر نامدار تاسیس شد و از گروههای بسیار مهم دانشکده گردید. اکثر هنرمندان و اساتید مهم هنرهای نمایشی معاصر ایران در این گروه تدریس و به ترتیب مشهورترین هنرمندان تئاتر و سینمای کشور پرداختند. در حال حاضر گروه هنرهای نمایشی دارای پنج رشته در مقطع کارشناسی شامل کارگردانی، بازیگری، طراحی صحنه، نمایش عروسکی و ادبیات نمایشی و نیز چهار رشته ادبیات نمایشی، نمایش عروسکی، سینما و کارگردانی در مقطع کارشناسیارشد و دکتری تخصصی تئاتر میباشد.